Cyn Clicks: Golden Oldies

In samenwerking met Zorgbalans en Huis ter Hagen in Driehuis (NH) ben ik in 2018 een fotoproject gestart waarbij ik een heel jaar lang gezellig bij onze ouderen op visite ga.

Van elk gesprek is een verslag en natuurlijk een foto gemaakt.

Ik hoop daarmee meer animo te creëren om op visite te gaan bij onze ouderen, want dat is heel interessant, gezellig en vooral leuk!


Mw Kors

Deze week ben ik op visite bij 91-jarige Mw Kors, geboren en getogen in IJmuiden. Mw Kors is een hele bijzondere vrouw. Als ik met haar praat hoor ik in haar een slimme, wereldwijze en sterke vrouw. Ze is goed op de hoogte van het wel en wee in onze samenleving maar ook van die in andere landen, eigenlijk is dit niet zo heel wonderlijk, Mw Kors reist al cruisend en vliegend de wereld over en de reisboekjes voor haar volgende avontuur liggen al klaar. Hoe dat zo komt? Nou… dat zit zo;

Om te beginnen was de vader van Mw Kors een zeeman (het zit duidelijk in haar bloed) en ook een paar van haar 6 broers volgde in zijn voetstappen. Mw Kors ook, zij was in haar vakanties dan ook veel te vinden in de ‘Veilige Haven’ in IJmuiden, voorzien van broodjes, sap een en zak pinda’s van haar moeder. Het was een levendig huishouden; “ … ik ben zingend opgegroeid!”. Haar twee broers speelden mond-orgel en accordeon en de rest van het gezin zong de smartlappen mee.

Na de lagere school ging Mw Kors naar de ULO waar zij talen wilde leren om een carrière als stewardess (hier kijk ik niet meer van op natuurlijk) na te jagen. Helaas zat dit er niet in, maar de ambitie van Mw Kors zorgde er wel voor dat zij uitblonk in haar baan en het atelier waar zij werkte verliet als ‘Eind Controleuze’.

Mw Kors trouwde met Dick, die zij ontmoette net na de oorlog op een van de bevrijdingsfeesten; “… het was echt liefde op het eerste gezicht”. Hoewel dat niet de eerste bruiloft was waar zij Dick zag. Helemaal aan het begin van haar tienerjaren waren ze ook al samen op een bruiloft toen de tante van Mw Kors trouwde met de oom van Mr Kors.

Dick was een van de gelukkige 500 Hoogovens werknemers die de mogelijkheid kreeg om vervroegd met pensioen te gaan, een kans die het stel met beide handen aangreep want er waren grootse plannen. Het stel heeft samen veel van de wereld mogen zien, tot aan de Noordkaap aan toe.

Helaas is Dick er niet meer om haar te vergezellen op deze reizen. Mw Kors reist nu met haar vriendinnen van de Gieteling, een winkel van de Hoogovens waar zij samen werkten. In 2017 zijn ze nog naar Scandinavië geweest met de Koningsdam. Hun volgende bestemming? Die is nog onbekend…


Terug naar de Golden Oldies