Cyn Clicks: Golden Oldies

In samenwerking met Zorgbalans en Huis ter Hagen in Driehuis (NH) ben ik in 2018 een fotoproject gestart waarbij ik een heel jaar lang gezellig bij onze ouderen op visite ga.

Van elk gesprek is een verslag en natuurlijk een foto gemaakt.

Ik hoop daarmee meer animo te creëren om op visite te gaan bij onze ouderen, want dat is heel interessant, gezellig en vooral leuk!


Mw Gouda

Vandaag het verhaal van Mw Gouda. Mw Gouda woonde met haar gezin in IJmuiden, hoewel hun sociale contacten veelal in Haarlem woonden: “… dat kwam omdat we kerkten in Haarlem”.

Ze ging wel in IJmuiden naar school, naar de Insingerschool, waar zij het heel goed deed, met name rekenen kwam haar heel natuurlijk. Het ging zelfs zo goed dat Mr de Korte van de Insingerschool bij haar thuis langskwam om een aanbeveling te doen voor de hogere school. Uit school kwam Mw Gouda dikwijls te laat thuis; “… dat kwam omdat ik zo nieuwsgierig ben! Maar ik nam wel altijd bloemetjes mee voor mijn moeder om het goed te maken!” Het gezin trok er vaak op uit naar het strand, dan namen ze een tentje mee en zwom zij graag in de zee. Mw Gouda is ontzettend muzikaal, dat kon ook bijna niet anders want haar vader bespeelde het orgel en haar moeder was een sopraan.

Als jonge vrouw ging zij graag met haar vriendin Nel dansen in IJmuiden: “ … ik werd door Piet van der Kuil gevraagd voor dansje, maar ik zei nee”, vertelde ze mij met een ietwat ondeugend glimlachje. Zij was in die tijd ook actief in een oratorium waar zij intens van genoten heeft. Daarna heeft ze nog opera gezongen en is uiteindelijk bij een koor gegaan. Met dat koor komt Mw Gouda nog regelmatig op TV, in een aflevering Flodder waarin zij met het koor mocht figureren.

Mw Gouda werd een boekhoudkundige baan aangeboden op de administratie van een vishal die zij maar wat graag aannam en haar later naar een opleiding tot doktersassistente zou leiden.

In het tegenwoordige leven van Mw Gouda zijn vooral Maarten en Joost belangrijk. Ze gaan dikwijls samen weg, naar de dierentuin of een museum en beide heren komen regelmatig op visite. Als Mw Gouda over Joost en Maarten spreekt gaan haar ogen stralen en hoewel zij hun tante is, verteld ze over hen met een liefde en trots alsof het haar eigen kinderen zijn.


Terug naar de Golden Oldies