Cyn Clicks: Golden Oldies

In samenwerking met Zorgbalans en Huis ter Hagen in Driehuis (NH) ben ik in 2018 een fotoproject gestart waarbij ik een heel jaar lang gezellig bij onze ouderen op visite ga.

Van elk gesprek is een verslag en natuurlijk een foto gemaakt.

Ik hoop daarmee meer animo te creëren om op visite te gaan bij onze ouderen, want dat is heel interessant, gezellig en vooral leuk!


Mw. Hoekstra


Ik start met mijn eigen Oma en tevens mijn inspiratiebron. Mijn oma is geboren in 1920, een wereld die wij ons maar amper kunnen voorstellen, “het was vooral heel hard werken”, vertelt ze vaak.

Feitelijk is zij niet eenzaam, ze krijgt heel veel bezoek. Wat ik wel zie in haar gesprekken met haar (achter-)kleinkinderen is dat ze minder goed kan relativeren, meekomen in wat wij haar vertellen. In de gesprekken met mijn ooms en tantes is dat anders, maar ook daar zie ik het sinds kort. Het grote verschil word mij vooral duidelijk wanneer ik terugdenk aan een etentje in 2012, mijn oma zat, samen met de oma van mijn man, tegenover ons in een grote groep. De twee dames hadden zich al snel 'afgezonderd' van de groep, ondanks dat ze in het midden zaten. Ze zaten helemaal in hun eigen wereld.

Van tijd tot tijd volgende ik hun gesprek even en ik hoorde mijn oma zeggen: "... en toen was ik toch mijn pettycoat vergeten!". De dames moesten ontzettend hard lachen maar ik had geen idee waarover het ging, dat heb ik nog steeds niet. Mijn oma ervaart deze momenten met een te grote regelmaat ook dat is eenzaamheid.


Terug naar de Golden Oldies